"Oishan se tosi kiva, jos voittaisin MM/OL kultaa…"

29.1.2019

Mistä kaikki sai alkunsa ja mihin asti se ikinä voikaan kantaa… Haaveet ja asenne on Aapolla ainakin kohdallaan.

Hienon harrastuksen eli uinnin on seuramme nuori 2005 syntynyt Aapo Tuhkanen aloittanut jo vauvauinnista. Uimarinpolkua hän on kulkenut neljävuotiaasta asti TuUS:ssa käyden läpi uimakoulut, vesirallit, tekniikkarallit ja siitä jatkumona valmennusryhmiin. Kun kysyin Aapolta, että mistä kiinnostus uintiin sai alkunsa, niin uinti on hänestä tuntunut kivalta ja hän halusi oppia paremmaksi ja nopeammaksi uimariksi. Taitoja ja ohjeita on seurassamme saanut Aapolle jakaa mm. Vesa Reinikkala, Sami Tuhkanen, Janne Haapaniemi, Jyrki Ikonen ja Jukka Partanen

Harrastuksiin on vuosien varrella ehtinyt kuulua salibandy, suunnistus ja partio, mutta tällä hetkellä uinnin lisäksi Aapo harrastaa parkouria kerran viikossa.

Aapo valittiin Rollojoukkueen leirille, joka pidettiin Vierumäellä Suomen Urheiluopistolla 17.-20.1.2019. Leireillä on tarkoitus tutustuttaa uimarit Uimaliiton leiritoimintaan ja tulevaan maajoukkuekulttuuriin sekä saada kokemuksia harjoittelusta oman ikäluokkansa huippujen kanssa. Tärkeässä roolissa on myös oppia ensiaskeleita huippu-urheilijan käytöstapoihin ja elämäntapaan. Leiritapahtuma pyritään järjestämään innostavassa ilmapiirissä, joka ruokkii uimareiden motivaatiota tehokkaaseen harjoitteluun myös kotona.

Leirin ohjelma piti sisällään kuusi uintiharjoitusta ja neljä kuivatreeniä. Allas harjoitteluun kuului mm. lajitekniikoiden ydinkohtia, siirtymävaiheita ja itsensä haastamista kovissa sarjoissa. Kuivalla haettiin tuntumaa oman kehon hallintaan, uinnissa tarvittavaan liikkuvuuteen sekä yhdessä tekemiseen ja toisiin tutustumiseen.

Aapo kertoi, että leirillä oli 26 vuosina 2005 ja 2006 syntynyttä poikaa. Meno oli kuulemma aika villiä, mutta kaikki keskittyivät treeneissä hyvin. Valmentajat olivat kivoja eikä liian tiukkoja, mutta he olivat vaativia treeneissä. Treenikilometrejä kertyi huimat 22km. Oli kovia ja ”vähän löysempiä” treenejä.

”Perjantain iltatreeneissä oli haaste-sarja, jossa uitiin niin monta satasta kuin pystyi. Lähtö oli ekana 1:50 ja niitä uitiin kolme. Sitten lähtö kiristyi aina 5 sekuntia ja niitä uitiin taas kolme. Kun ei enää ehtinyt lähtöön, niin putosi pois. Pystyin uimaan 23 satasta ja putosin kolmannessa 1:15 lähdössä. Olin neljännes viimeinen, joka jäi lähdöstä, joten kunto riitti tosi hyvin.”

"Leiri oli ”5/5”. Oli paljon rankkoja treenejä, mutta selvisin niistä helposti. Kuivatreeneissä oli venyttelyä, jumppaa, lihaskuntoa, juoksemista, salibandya ja lentopalloa. Voimistelu salissa oli myös trampoliini josta oli kiva pomppia paksuille patjoille. Opin lisää uintitekniikkaa ja kaikenlaisia ”top secret” asioita/taktiikoita. Tutustuin uusiin ihmisiin ja lisää vanhoihin tuttuihin."

Leiri on siis epäilemättä ollut hieno kokemus nuorelle Aapolle ja toivottavasti vastaavia upeita kokemuksia osuu kohdalle jatkossakin. Aapo haluaa päästä kesän IKM- kisoissa mitaleille ja ensi kaudella ikäkausimaajoukkueeseen.

Uimarikavereille Aapo vinkkaa: nukkukaa tarpeeksi, syökää hyvin ja treenatkaa paljon.

Kiitos Aapo haastattelusta!

Maarit Venesmäki, TuUS pj