Haku Päällä

5.3.2019

'Ask not what TuUS can do for you, ask what you can do for TuUS'

Varapuheenjohtajan kynästä - julkaistu ensimmäisen kerran 18.10.2017

Tule mukaan juomaan kaffee ja syömään lohivoileipiä sekä ansaitsemaan suuria kokouskorvauksia, nimittäin nyt on haussa Tuusulan Uimaseuran hallitukseen uusia jäseniä. Tämä on ainutkertainen mahdollisuus saada jotakin lähes ilman vastinetta kahden vuoden ajan. Ainoastaan säännölliset kokoukset haittaavat hieman vapaa-aikaasi mutta meneehän sitä omaa aikaa turhempaankin. Ketäpä ei kiinnostaisi?

Totuus taitaa kuitenkin olla hieman toisenlainen. Nyt kun itselläni on kokemusta reilun kahden vuoden verran seuran hallituksessa olemisesta, niin ajattelin hieman valottaa sinulle tätä ilmeisen hämärän rajamailla olevaa toimintaa muutamien väittämien kautta.

Ei minulla ole mitään annettavaa seuralle

Jos koet jossakin määrin intohimoa uinnin harrastamista kohtaan, niin varmaan mielessäsi liikkuu erilaisia asioita, joista voisi olla hyötyä seuralle. Tai jos olet entinen tai nykyinen aktiiviharrastaja, uimarin vanhempi tai pääset työssäsi tai muissa vapaa-ajan toiminnassasi kohtaamaan monipuolisia ja osaamista vaativia tilanteita, niin kuulisimme mielellämme ajatuksiasi kehittäessämme seuran toimintaa.

Ei minulla ole aikaa tälläiseen touhuun

Seurassamme on määritelty, että toiminta tapahtuu matalan kynnyksen periaatteella.  Työn määrä voi vaihdella; voi tehdä paljon tai hieman vähemmän. Hallituksen puheenjohtaja koordinoi ja organisoi tehtäviä jokaiselle sopivaksi. Lisäksi arjen työtehtäviä hoitaa palkattu toiminnanjohtaja. Kysy siis itseltäsi liikenisikö sinulta muutamia tunteja kuukaudessa seuramme toimintaan? Kyseessä ei ole elinkautinen tuomio vaan toimikausi on kaksi vuotta kerrallaan.

Ei siellä mitään järkevää kuitenkaan saada aikaiseksi

Ei saadakaan, jos emme halua henkilökohtaisesti kehittyä ja kehittää asioita. Sama koskee omaa arkeakin.

Sopivasti takki auki ja mieli avoimena eli riittävästi rohkeutta ja kokeilunhalua; näillä asenteilla päästään jo pitkälle ja saadaan järkeviä ratkaisuja aikaiseksi. Osa asioista hoituu nopeasti, osaa asioista täytyy prosessoida hieman kauemmin.

On myös tärkeää, että seuran työssä saadaan varmistettua toiminnan jatkuminen. Kokeneet hallitusjäsenet ja hieman tuoreemmat jäsenet yhdessä varmistavat seuran toiminnan kehittymisen ajan hengen mukaisesti. Tämä näkyy jäsenille monipuolisena toimintana.

Ei siellä kuitenkaan minua kuunnella enkä jaksaisi muiden kanssa riidellä

Sinulla on mahdollisuus osallistua seuran toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja päätöksentekoon. On tärkeää, että asioista keskustellaan avoimesti, joskus hieman äänekkäämminkin, mutta näin varmistamme erilaisten mielipiteiden huomioimisen päätöksenteon tukena. Kenellekään ei naureta mutta kokouksissa nauretaan. Keskusteluissamme on hyvin palkitsevaa huomata asioista uusia näkökulmia, sellaisia joita ei itse ollut aiemmin huomannutkaan.

Mitä se minua hyödyttää?

Seuratyö on itsessään motivoivaa ja palkitsevaa sekä yleishyödyllisesti merkittävää toimintaa. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että seurassamme vapaaehtoisena toimiminen tuottaa iloa ja on mielekästä hommaa. Pääset myös oppimaan uusia asioita, kohtaat mielenkiintoisia samanhenkisiä ihmisiä ja luot heihin sosiaalisia suhteita. Saat myös sellaista kokemusta, josta voi olla hyötyä työssäsi tai arjessasi.

Jos tilanteesi on sellainen, että hallitustyöskentely ei juuri nyt ole sinulle ajankohtaista, niin muista, että seurassamme pääset vaikuttamaan ja auttamaan myös muissa vapaaehtoistehtävissä. Tarvitsemme toimitsijoita kisoissamme, henkilöitä tekemään mokkapaloja myyjäisiin, olemaan buffetissa myyjänä tai myymässä arpoja, ohjaajan tuuraajana jne. Pienikin panos seuramme toiminnassa on arvokasta ja haluamme luoda puitteet toiminnalle, jossa jokainen halukas voi antaa panoksensa kullekin sopivalla määrällä ja tavalla.

Heräsikö uteliaisuutesi? Jos kirjoitus sai sinut edes hieman innostumaan seuramme hallitustoiminnasta, niin ole rohkeasti yhteydessä. Hallituksen jäsenet vastaavat mielellään kysymyksiisi. Ja mikäli tunnet jonkun, jota toimiminen ja vaikuttaminen seurassamme saattaisi kiinnostaa, niin kysy häneltä tai pyydä olemaan minuun yhteydessä.

Uusi puheenjohtaja ja uudet hallitusjäsenet valitaan sääntömääräisessä kevätkokouksessa ma 15.4.2019.

Uintiterveisin,

Veijo Tolonen